Bio

 


Pep Montoya


“Crec que la meva formació dins l'àmbit de l'arquitectura, va ser determinant per concebre la relació entre individu i espai a través d'un exercici de síntesi i desplaçament alhora. El dibuix i la geometria configuren els contenidors i els límits que acullen a/als individus.”

Pep Montoya
3/01/2019


En Pep Montoya (21 agost 1952-15 d'abril 2020) interaccionava amb l'exterior a través de la seva pintura, de dins cap a fora. Com diu en aquest text inicial el pas pel despatx d'arquitectura on va treballar-hi com a delineant durant tretze anys, el van situar en el dibuix, el traç i l'escenografia que el van impulsar a iniciar aquesta formació a l'institut del Teatre i va acabar amb premi extraordinari. Aquí en l'institut del teatre va topar amb el coneixement i la bellesa que intuïa i va decidir seguir en la formació del seu propi jo i que tants fruits ens permet gaudir ara, va continuar la carrera de Belles Arts on va enllaçar per fi el que sentia i era en essència el que estava fent. La seva curiositat per saber de tot i per descobrir van fer d'ell un alumne avantatjat, tant que va ser tercer premi de final de carrera en Estudis de Belles Arts. La Universitat li va proposar quedar-s'hi per fer de professor i així ha estat vint-i-cinc anys ensenyant el que havia après i aprenent dels alumnes, la seva gran passió, d'ells és retro alimentava la passió dels alumnes pintors creadors emergents que el motivaven a seguir investigant en el seu propi procés pictòric, pujar a l'estudi i pintar, enfrontar-se a una tela en blanc, hores d'estudi i pensament.


A la facultat de Belles Arts va ser Vicedegà de Cultura i estudiants, i aquests últims anys Coordinador del Master ProDart, que situa a l'Artista al món cultural, i on ha gaudit i patit la gestió, tot i que quan en algun diari sortien noms de joves artistes emergents deia, satisfet, que aquests són alumnes nostres.


A la seva població Olesa que l'ha vist néixer, i créixer va començar tenint relació amb els Castells (Escenògrafs) que junt amb el Pere Francesc van crear l'escenografia del nou teatre de la Passió. També va ser professor de dibuix i pintura a l'Escola d'Arts i Oficis, on més endavant van iniciar els Diàlegs d'Art on enllaçaven a l'Artista que l'any enguany feia el cartell de la Passió amb una exposició del mateix artista i una conferència on aquest explicava la seva obra i es produïa un diàleg molt dinàmic interessant i entenedor de l'obra, en Pep feia de moderador i engrescador, perquè realment gaudia de donar a conèixer artistes donar-los veu i aportar coneixement. Al 2012, va estar molt feliç de fer el cartell de la Passió, en la presentació del cartell el moderador va ser el seu estimat amic Josep Capmany.


Anys després, la pèrdua del seu amic de conversa Josep Campmany, va motivar-lo a formar part de l'Espai Josep Campmany grup de persones defensors de l'Art, la Bellesa i el Coneixement .


A Olesa en va fer dues mostres, l'una al 2012, "Formes democràtiques i il·lusions captives, i el 2016 va exposar a la Casa de Cultura una mostra de l'exposició col·lectiva que es va fer al Museu de la pell de Vic, juntament amb en Joan Furriols i en Jordi Lafon. Fa uns anys va donar obra a l'Ajuntament d'Olesa i a l'Escola Cooperativa Daina-Isard.


De Pep Montoya podem explicar que les seves geometries són una representació de dins cap a fora, ens parlen del seu desajust com individu en la societat. També podem parlar de l'ús de la llibertat que fa a posar els marges de la pintura on ell vol, no on li marca els límits el paper o la tela. En Pep ha estat una persona lliure, la seva obra ens ho explica.


El seu traç ferm damunt paper xinès, aquest jugar amb xarxes, interconnexions, escenografies que es pleguen i despleguen ,i prenen la forma d'infinites. El seu joc és present en totes les seves obres, a partir del pensament i la investigació. El color i la tècnica, el fer des d'una posició lliure ,fer per un mateix, per la necessitat d'expressar la relació amb el món, amb la societat. Posicionar-se des del fer al seu estudi.


"... El que veus és el que és ...i la imperfecció o desajust que veus és el filtratge del desajust que visc com a subjecte social..."


Aquests últims anys utilitzava l'objecte trobat per crear obra, transformant-los en bellesa, fent unes composicions lleugeres i magnífiques. També investigava en l'opacitat del paper, la penombra, fent composicions de capes de paper que ens deixen intuir colors, però no ens els mostren.


1                                2                                3
L'art és el joc---------- amb Matèria----------per transformar i obtenir un resultat.
Resultat=Obra


Pep Montoya 5/1/2001